Halmsituationen

28.09.18

Det er foreningens indtryk, at der er presset halm fra de fleste marker i år. Der har dog været meget varierende udbytter både geografisk, men også i forhold til afgrøder. Eksempler herpå er u-vandet vårbyg, der har givet ½-1 tons halm pr. ha, og vandet sandjord med næsten normale udbytter. U-vandet hvede har halmudbytter fra 1½ tons ha til næsten normal. Derudover svinger halmudbyttet helt nede fra 40% nogle steder i landet, mens man andre steder ser udbytter på 80% af normalen.

Samlet set vurderes det, at der er presset tilstrækkeligt med halm i Danmark. Dette skyldes, at rigtig mange landmænd, der normalt ikke presser, har presset halm i år. Lokalt har leverandørerne ikke al den nødvendige halm, på trods af de ekstra ha de har fået presset. Det er derfor nødvendigt med en omfordeling af halmen, for at sikre, at alle kan opfylde deres kontrakter.

Der meldes om betydelige stigninger i halmpriserne over hele landet. Og mange nye halmproducenter har urealistiske forventninger til prisen og på Bornholm ser man en stigning af prisen ab mark på 20 øre/kg.

På Sjælland arbejder flere leverandører på at opbygge en god dialog med værkerne og forsøger at leve op til deres kontrakter. Der er afholdt et møde med flere varmeværker på Sjælland, hvor værkerne var imødekommende over for situationen. Der planlægges et nyt møde med dem i den nærmeste fremtid, hvor situationen drøftes yderligere.

Danske Halmleverandører er blevet gjort opmærksomme på, at der foregår eksport ud af Sjælland, både mod øst og vest. Denne eksport udfordrer dialogen med værkerne. Der ses også eksempler på eksport til Sverige på 150 SE øre pr. kg, medregner man kurstab og transportomkostninger, er prisen dog noget anderledes ab gård.

Vest for Storebælt er der ligeledes taget kontakt til en række varmeværker om situationen. Her er der forskel på hvor god en dialog, der kan opnås med de enkelte værker.

Danske Halmleverandører opfordrer til løbende dialog med lokale varmeværker, for at holde åbenhed om situationen.

Bestyrelsen i Danske Halmleverandører ser med bekymring på hvordan situationen påvirker de kommende års forsyningssikkerhed. Der ses store udsving i halmudbytterne gennem årene med udbytter på helt op til 130% og ned til de 40%, som ses i år. Foreningen arbejder for tiden på hvordan vi i år og i fremtiden kan få det hele til at gå op.