20.03.31
Nye regler med krav om bæredygtighed af halm - vores forventninger til dem
Fra 1. juli 2021 skal energiselskaber med anlæg på mere end 20 MW biomasse indfyret effekt, der anvender halm og/eller anden landbrugsrestbiomasse, leve op til nye krav om bæredygtighed af halm.
Kraven forventes overordnet at blive:
- Overvågning af Kulstofbalance på bedriften. Skal helst være stabil eller stigende.
- Gødningsregnskabet til Landbrugsstyrelsen er indberettet.
- Kravet om afgrødediversificering er overholdt, via fællesskemaet til Landbrugsstyrelsen.
- Forbuddet mod markafbrænding af halm er overholdt, iht. Miljøstyrelsens regler.
Hvorfor nye regler om bæredygtighed?
Reglerne der er på vej til at blive godkendt i Danmark, er implementering af EU-regler, beskrevet i direktivet for vedvarende energi (VEII), der træder i kraft i hele EU pr. 1. juli 2021.
VEII-direktivet indeholder regler til værkerne om vedvarende energi og stiller krav til træ (lokalt og importeret), landbrugsbiomasse, biogas m.v. Det er også i VEII at der indgår krav om oprindelsesgarantier til biomasse til biogas.
Inden reglerne gælder i Danmark, skal der udarbejdes dansk bekendtgørelse, hvilket Energistyrelsen arbejder på. Der har været en første høring af reglerne og en medfølgende håndbog. Der forventes en ny høring med start den 9. april, af hele materialet igen. Første når den høring er overstået og høringssvar er behandlet i Energistyrelsen, kender man til udformningen af de endelige krav. Men vi har en god ide om kravene, ved at læse i VEII og være i dialog med Energistyrelsen.
Reglerne er tænkt til at sikre at alt biomasse, der anvendes til energi i anlæg over 20 MW biomasse, er bæredygtigproduceret. Og her er Energistyrelsen i Danmark kommet frem til, at det handler om kulstofbalance på landbrugsarealet hvor halmen hentes fra. Det kan man få et overblik over, ved at sikre at gødningsreglerne overholdes, at der er afgrødediversificering på arealerne, at halm ikke brændes af på marken og der laves kulstofbalanceberegning på bedriften.
Der er samtidig krav til at værkerne får en tredje part til at kontrollerer efterlevelse af reglerne. Værkerne skal årligt indsende data til Energistyrelsen om deres forbrug af biomasse.
Konkret formulering af reglerne i VEII
Det er vigtigt at huske på, at disse regler er lavet til energiproducenten, og de er ikke rette direkte mod halmproducenten. Det er energiproducenten der står til ansvar for efterlevelse af reglerne overfor Energistyrelsen.
Det ansvar bliver flyttet med over på jer som halmproducenter i kontrakten. Så derfor arbejder vi med dette i Dansk Halmleverandører.
Kravet i VEII-direktivet hedder at der skal være
”overvågnings- eller håndteringsplaner for at afhjælpe virkningerne for jordbundens kvalitet og kulstofindholdet i jorden” (art. 29, stk. 2).
Det tolkes til at I skal have en plan for overvågning af kulstofbalance på jeres bedrift eller bedrifter, hvor I sælger halm fra. Det gælder også for den halm I køber fra naboen, at I skal have styr på at der er overvågnings- eller håndteringsplaner på deres bedrifter.
En overvågningsplan, tolker vi på nuværende tidspunkt til at det, betyder at I årligt får udarbejdet en kulstofbalance samtidigt med jeres gødningsregnskab. Her holdes øje med om balancen er neutral eller positiv. Er den ikke det, skal der laves en plan for hvordan det kan ændres. Det kan være ved sædskifte ændringer, modtage organisk gødning eller på sigt biokul.
Er der negativ balance på bedriften, betyder det ikke at halmen er udelukket fra værket, men der skal laves plan for at ændre den tilstand.
Første år bliver særligt
Da hverken Energistyrelsen, værkerne eller os som halmleverandører, er klar til denne regulering fra 1. juli, har Danske Halmleverandører foreslået en enkel tro og love ordning til det første år.
Vi har udarbejdet en tro og loveerklæring, som værkerne kan benytte til kontrakter der skal indgås for 2021/2020 sæson. Det man som leverandør skriver under på, er at man får overvåget kulstofbalancen på bedriften og man i øvrig indsender det man skal til Landbrugsstyrelsen, samt at man ikke brænder halm af på marken.
Det er ud fra de forventninger, der er om reglerne her i marts måned. Bliver reglerne væsentligt anderledes end vi forventer, så dækker erklæringen ikke og værkerne må ud at lave justering i aftalen med jer igen.
Ekstra vilkår i eksisterende kontrakter 2021
Hvad angår justering i eksisterende flerårige kontrakter er der ikke, i de kontrakter, vi kender til, indskrevet krav til bæredygtighed af halm eller certificering, men det forventer vi, at det kommer fra 1. juli 2021.
Da det er et krav til energiproducenterne at de overholder reglerne om bæredygtighed på al den halm, som anvendes, skal de eksisterende kontrakter justeres. Halmen leveret på eksisterende kontrakter skal leve op til de samme nye krav om bæredygtighed som i nye kontrakter.
Da I alle har individuelle kontrakter med det enkelte værk, vil I blive kontakte af værket med deres forslag til justering af kontrakt. Husk det er værkernes ansvar, at der kommer styr på dette.
Danske Halmleverandører har skrevet til værkerne at der er stor forskel på størrelsen af omkostninger for den enkelte ved disse nye krav. For nogle vil det være enkelt at få lavet en balanceberegning for kulstof og for andre, som henter halm fra flere producenter, vil der skulle indhente oplysninger fra hver enkelt producent og have den dokumentation liggende. Så omkostningerne bliver meget forskellige.
Vi opfordrer på det kraftigste til at regne de samlede omkostninger ud og samtidig huske, der er tale om endnu ukendte regler, så der er en usikkerhed om hvad der gives tilbud på.
I det første høring af bekendtgørelsen, var der i bilaget med de erhvervsøkonomiske konsekvensberegninger beskrevet, at omkostningen til dokumentation af bæredygtighed, samlet kunne være på op til 1,4 øre pr kg (0,5 - 1 kr. pr GJ).
Som udgangspunkt betyder det at kulstofbalanceberegningen skal laves, hvilket I nok ikke gør i dag. Det er en beregning, som bl.a. kan foretages i PlantePro, men jeres Planteavlskonsulenter kan hjælpe.
Fra næste år
Danske Halmleverandører arbejder med eksterne partnere på at etablerer et system, der kan virke som certificeringssystem overfor værkerne fra næste år. Vi forventer at opbygge et enkelt system, hvor få ekstra data skal indsamles og ligge klar til en kontrol. Det vil være kulstofbalance og dokumentation for gødningsregnskab m.v. Vi ser ikke det behøver at være komplekst, men det er et krav i reglerne, at der skal være en ekstern part til at stå som 3. parts kontrollant. Når vi har beskrevet sådan et system, skal vi have det godkendt af Energistyrelsen.
Systemet skal være klar i god tid inden der tegnes kontrakter i foråret 2022.
I er velkomne til at kontakte chefkonsulent Thomas Holst 3339 4691 (halm@lf.dk) i Danske Halmleverandørers sekretariat