Den 8. og 10. oktober 2024 afviklede DanskHalm i samarbejde med Johannes Mertz i Maribo og Brdr. Thorsen i Nimtofte, halmtemadage hos de to samarbejdspartnere.
Oplæg og program fra de to dage kan findes HER.
Den 8. oktober hos Johannes Mertz i Maribo mødte godt 50 deltagere op til en interessant dag, hvor viceformand fra L&F Thor Gunnar Kofoed startede dagen, efter introduktion af maskinhandlen fra værterne. Thor fortalte om Trepartsaftalen og de muligheder aftalen giver samt de politiske udfordringer det også kan give, her hvor aftalen skal vedtages politisk i Folkertinget.
Dagen bød ligeledes på indlæg om energiselskabers tanker vedr. fremtidig anvendelse af halm til varme og kraftvarme. Her forventede begge værker på langt sigt, at forbruget ville falde men at det ikke stod lige for. Fra Ørsted deltog Marianne Engholm med indlæg, hvor det blev fortalt, at CCS (Carbon Capture Storage) anlæg på Avedøreværket opsamler CO2 fra halmkedlens skorsten. Samtidig er Ørsted ved at etablere turbine til halmkedlen, så den også kan lave strøm, uden sammenkobling med træpillekedel. Det giver tro på at halmkedlen en lang årrække endnu, får prioritet i at være tændt.
Hans Otto Sørensen fra Frandsbjerg Groupe fortalte om de forskellige produkter som de anvender og afsætter halmen til allerede i dag. De arbejder på at anvende halmen så effektivt som muligt. Det bl.a. ved at deltage i udviklingsarbejdet med teknologier til at udvinde voks og lignin fra halm, inden resten kan anvendes i biogasanlæg.
Meliora Bio gav indlæg om hvad de anvender halmen til i Kalundborg. Her produceres ethanol og et fiberprodukt til fødevarer. De ser et voksende marked for fiberproduktet og ønsker at udvide fabrikken inden for de kommende år. De anvender halmen til flere produkter og er del af fremtidens løsninger hvor vi skal tænke i kaskadeanvendelse af kulstof. Green2x holdte et interessant indlæg om deres nye biogasteknologi, hvor de forventer at bygge et anlæg til ca. 500.000 tons halm i Vordingborg. De skal benytte halmbriketter og forventer at markedet med briketter vil vokse i Europa, så der på sigt er mulighed for import af ca. halvdelen af deres behov.
Fra Københavns Universitet, Højbakkegård fik vi indblik i hvilke muligheder der er for at øge rodvækst og halmudbytte ved forædling. Det er ikke et “quickfix” men langsom forædlingsproces, som tager flere år. Der skal samtidig fortsat være fokus på at undgå lejesæd og kerneudbyttet skal også være højt. Men Jesper Svensgaard fortalte at der er muligheder med forædling.
Slutteligt gave Erik Poulsen fra DanskHalm indlæg om hvordan foreningen ser mulighederne for fremtidig afsætning og anvendelse af halm. Erik fremlagde behovet for at branchen får skabt et årligt overblik over hvilke halmkvaliteter der er bjerget, så alle kunder kan få leveret de kvaliteter de har brug for. Der blev efterlyst gode forslag til hvordan det kan komme til at ske.
Programmet den 10. oktober lignede lidt og bl.a. indlæg fra Marianne og Erik var de samme. Steffen Thorsen gave introduktion til virksomheden med maskinhandel og maskinstation. Der blev også tid til en hurtig runde i maskinhallen.
Indlægget fra Frandsbjerg Group blev her fremlagt af Søren Rasmussen og han fik fortalte om alle de muligheder der er for halm i fremtiden og hvordan et samlet energisystem også skal tænkes sammen med produktion og sikring af kulstof. Et indlæg som gav anledning til mange spørgsmål.
Nature Energy fulgte op med indlæg om deres forventninger til anvendelse af halm i deres biogasanlæg. Der er forventning om at halm skal bidrage som en fremtidig biomasse og bidrage som erstatning for bl.a. majsensilage.
Henning Lauritzen fra HTL service fortalte om de muligheder som nye lastvognstyper giver i transportbranchen, men hvor flere af dem desværre ikke vil bidrage meget for halmtransporten. Til gengæld vil den nye km afgift sammen med andre afgifter, give øgende transportomkostninger.
Her ses lidt stemningsbilleder fra de to dage.
DanskHalm takker de to værter for flotte arrangementer og takker samtidig deltagerne for at gøre dagene utroligt gode, med debat og virkelig god stemning.